Alsidig personlig udvikling
Vi tilbyder barnet varierende aktiviteter, der gør barnet nysgerrigt og giver lyst og mulighed for at lære nyt. Herigennem får barnet også nye opfattelser af sig selv og egen kunnen.
Vi arbejder med, at barnet bliver selvhjulpen i de daglige gøremål såsom påklædning, spisning og toiletbesøg. Det gør barnet selvstændigt og livsdueligt.
Vi ved, at barnet lærer bedst, når det er trygt, derfor er relationen til den voksne vigtig. Som voksen er det vigtigt at have en nysgerrig tilgang til barnet og motivere og guide.
I Sommerfuglen arbejder vi vedvarende med barnets følelsesmæssige udvikling. Vi hjælper barnet med at følelsesregulere, ved at sætte ord på barnets følelser. Det gør vi ved hjælp af bl.a. daglige samtaler, følelseskort, hvor en følelse er afbildet, teater og sang. Vi søger inspiration i Susan Harts teorier om neuroaffektiv udvikling.
Social udvikling
Det unikke ved fællesskabet med jævnaldrende børn, er, at barnet kan spejle sig og let genkende sig selv. Dette giver en særlig mulighed for at skabe forståelse for sig selv og andres følelser og handlinger, det der udvikler sig til empati.
I fællesskabet findes også barnets frie leg, der har stor værdi for barnets sociale og almene udvikling, derfor bakker vi meget op om den frie leg og hjælper barnet med at indgå heri.
Vi bruger meget tid på at danne tætte relationer til børnene, så vi kan hjælpe dem i deres sociale udvikling. Vi italesætter barnets ønsker og følelser, så det har mulighed for at blive bevidste om dem og selv kunne italesætte dem.
Vi er opmærksomme på, at barnet har så bred en berøringsflade som muligt, vi opfordrer barnet til at lege med nye børn og deltager selv i disse lege. Vi skaber også fælleslege og aktiviteter, der kan åbne barnets øjne for nye bekendtskaber.
Alle børn skal have mindst en voksen, som det er tryg ved, hvis vi oplever at det ikke er tilfældet, så er der en voksen, der gør en aktiv indsats på at skabe en tryg relation til barnet, f.eks primær pædagogen
Vi vægter barnets sociale udvikling højt, da et barn med sociale kompetencer har lettere ved at indgå i fællesskaber. Når konflikter opstår, kan vi guide barnet til at komme videre fra konflikten. Det gør vi ved at have en tæt dialog med børnene.
Barnet møder altid nærværende og trygge voksne, der har tid til at snakke, trøste, guide, motivere og lege.
Krop, sanser og bevægelse
Vores legeplads er en god naturlig motorikbane. Der er små bakker, huller i græsplænen, muldvarpeskud og andre forhindringer. Her er grene og vækster. Barnet har mulighed for at cykle på en sti langs huset.
Vi låner hallen og laver motorikbaner. Vi har gynger, hængekøjer og mulighed for at klatre og lege i sandkassen. Vi laver køkkenhave med duft og smag, der skal passes af store og små. Her stimuleres vores sanser.
Efter frokost har vi stilletid, hvor de mindste sover til middag og hvor de større børn har en stille stund, hvor de laver stille aktiviteter som tegninger, plus-plus og perler, samtidig har de mulighed for at kunne hvile sig med en bog. I børnehaven lytter vi til stille musik i stilletiden.
Vi hjælper også børnene med at blive opmærksomme på hinandens kropssprog, især når der opstår konflikter. Vi hjælper børnene med at deltage i de fælles aktiviteter og støtter dem i at indgå i forskellige legerelationer. Vi opfordrer dem til at kigge på hinanden og vi sætter ord på børnenes kropssprog og hvad de gerne vil fortælle med deres kroppe.
Kommunikation og sprog
Vi sørger for at hvert enkelt barn har tid sammen med en voksen hver dag. Vi læser mange bøger med børnene, hvor vi taler om det, vi læser og om ord og deres betydning. I børnehaven hører vi ofte lydbøger ved de forskellige måltider.
Ved spisetid taler vi med børnene om vores madpakker og snakker om det, vi har lavet i løbet af dagen eller det der ellers rører sig hos børnene.
Vi taler om det, der sker mellem børnene og hvordan vi kan hjælpe dem – og hinanden – med at løse deres konflikter ved hjælp af sproget. Vi støtter børnene i at sætte ord på deres behov og følelser. Vi taler om det, vi oplever i forskellige sammenhænge. F.eks. om det vi finder i naturen, hvad det er, hvad det gør og hvad det hedder. Dette stimulerer ordforrådet og forståelsen. Det samme gør vi i forbindelse med andre aktiviteter f.eks. når vi laver mad med børnene.
Vi taler om barnets sprog og valg af ord og hvordan det påvirker andre. Vi er bevidste om, at vi voksne er rollemodeller og derfor er det vigtigt, at vi bruger et klart og nuanceret sprog.
Vi introducerer lege, der stimulerer mundens muskler for at træne disse, hvis der er udtalevanskeligheder. Det kan være puste eller spidse mund, puste sæbebobler. Vi synger sange og laver teater med børnene, der passer til de temaer, vi arbejder med.
Natur, udeliv og science
Naturen er et fantastisk rum, hvor vi kan lære alt om livet og det, der rør sig her. Vi kigger på planter og dyr og snakker om, hvad de gør og kan.
Vi kan grave huller, lege med vand og vind og hermed blive opmærksom på processer og elementer og livet omkring os. Det skaber fordybelse, nysgerrighed og nærvær.
Vi holder øje med årstidens skiften, lyset og mørket, kulden og varmen. Vi bruger de ting, vi finder i naturen til at lave kreative projekter i værkstedet, på den måde tager vi naturen med ind.
Vi bliver opmærksom på det, der ikke hører til i naturen, taler om hvordan vi behandler vores affald og hvordan vi alle kan hjælpe til med at gøre vores verden til et rart sted på det nære og det brede. Når vi vasker hænder, kan vi her tale om at bruge den nødvendige mængde af sæbe, papir og vand og spare på vores ressourcer. Vi gør os også tanker om vores forbrug af tegnepapir. Vi har børnene med, når vi går ned med vores sorterede affald.
Vi har et samarbejde med naturvejleder på bla Skovgaards gods, hvor vi bliver nysgerrige på, hvordan vi bruger og er i naturen.
Vi tager ladcyklerne ud i naturen til stranden og skoven.
Vi bruger bålhytten til samling og arrangementer. Vi laver bål til hygge og madfremstilling.
Kultur, æstetik og fællesskab
Sommerfuglen er indrettet således, at alt i hvert rum har en betydning og alt der er tilgængeligt for barnet også er beregnet hertil. Vi er bevidste om at skabe rum, der er kreative og æstetiske.
Vi fejrer de danske traditioner: fastelavn, påske, skt. hans, jul mv. og vi følger årstiden skiften og tilgangen til materialer i naturen. Vi skaber også billeder udenfor f.eks med pileflet og naturmaterialer vi finder. Tegner billeder på sandet i sandkassen eller på stranden. Vi præsenterer barnet for forskellige materialer og forskellige måder at skabe og ytre sig på. Vi hænger barnets kreationer op på vores vægge og sidenhen får de det skabte med hjem.
Vi laver sommetider fernisering til forældrekaffe.
Vi synger de samme sange i en længere periode af en måneds tid, det gør, at barnet finder genkendelse og lærer sangene af kende. Vi fortæller historier, laver små teaterstykker og optræder for hinanden. Der kommer et turnéteater en gang om året. Vi tager til børnejulegudstjeneste i Simmerbølle Kirke.
Vi spiller på instrumenter og synger forskellige sange. Musikskolen laver musik legestue, som vuggestue og børnehave har et halvt år af gangen og optræder ved skolens festival.
Vi tager på biblioteket med børnene, hvor vi lærer hvordan vi begår os i dette rum.